הפשרת קרקעות




הפשרת קרקעות היא מונח שגור בתחום הנדל"ן היום בארץ, אך רבים מאיתנו אינם יודעים כלל מהי משמעותו בפועל. משמעותו של המונח "הפשרת קרקעות" היא התהליך בו משתנה ייעודה של הקרקע מתחום אחד לאחר, ונהוג להשתמש בו לציון שינוי הייעוד של קרקע חקלאית לקרקע המיועדת לבנייה, למסחר או למגורים. מבחינה מעשית, הפשרת קרקעות חקלאיות כוללת פנייה לוועדה המקומית והגשה של תוכנית שינוי עתידית. תהליך אישור התוכנית או לחילופין דחייתה הוא מורכב ועשוי לעיתים להימשך זמן רב. עם זאת, רכישה של קרקע חקלאית לצורך בנייה פרטית, מסחרית או אפילו להשקעה, גם אם עדיין לא עברה תהליך שינוי ייעוד, היא במרבית המקרים כדאית בטווח הארוך. כדי להצליח בתהליך מורכב זה, חשוב ביותר להכיר את הזירה מקרוב או לפנות אלינו בחברת אייזנברג גרופ אנחנו יודעים לתת ייעוץ בתחום.

מורה נבוכים קצר


עתודות הקרקע המיועדות לבנייה בארץ הן מטבען מוגבלות ביותר, הן בשל גודלה הקטן של המדינה והן בשל קצב גידול האוכלוסייה. מסיבה זו, הוחל בעשור האחרון בתהליך אינטנסיבי של הפשרת קרקעות; מרבית הקרקעות המופשרות הן קרקעות באזוריים כפריים, השייכים לקיבוצים או למושבים ומשמשים בהווה למגוון פעילויות חקלאיות. עם זאת, תהליך הפשרת קרקע שעדיין מופיעה בתוכניות כחקלאית הוא, כאמור, מורכב וכולל כמה שלבים, כאשר התוצאה הסופית תלויה במדינה. בשלב הראשון של הפשרת קרקעות, יש לבדוק את מצבן בתמ"א 35 – תוכנית המתאר הארצית לתכנון ולפיתוח. למעשה, תמ"א היא תוכנית האב לפיתוח בארץ ובהתאם לה נקבעים גם הסיכויים של קרקע חקלאית להפוך לקרקע לבנייה. בשלב הבא, יש לבדוק את תוכנית המתאר המחוזית לפיתוח באזור המיועד, כאשר בהתאם לתוכניות אלה ניתן לדעת מהם סיכויי הפשרת הקרקע והאם כדאי להשקיע בה. מידע על קרקעות להפשרה ניתן ללקט גם מהוועדות המקומיות, ממשרד השיכון, ממנהל מקרקעי ישראל וממשרד הפנים. כל אלה נותנים תמונה "דיי טובה" על מצבה של קרקע חקלאית באזור מסוים. בשל מורכבותו של התהליך, בכל מקרה בו מעוניינים להשקיע ברכישת קרקע, מומלץ ביותר לפנות למבינים בתחום.



הפשרת קרקעות – אל תיכנעו לסקפטיות


כל מי שמשקיע ברכישת קרקע שעדיין לא עברה תהליך שינוי ייעוד צריך לדעת כי זוהי השקעה לטווח הבינוני, כאשר השינויים בתחום מתרחשים לעיתים באיטיות ודורשים לא מעט סבלנות. עם זאת, מבטיחים מומחי "חברת אייזנברג", כי הסבלנות במקרים של הפשרת קרקעות מתאימות היא בהחלט משתלמת, והתוצאה היא רווח כספי לא קטן. שכן, בישראל, שלא כמו במדינות אחרות, ישנו פיקוח קפדני ביותר על הקרקעות. כמו כן, גם אם קרקע נרכשה כדת וכדין, עדיין הרוכש איננו יכול לעשות בה ככל העולה על רוחו ועליו לפעול בהתאם לייעוד שנקבע לה. בשל כך ובשל הפוטנציאל הרב, עלותה של קרקע המיועדת לבנייה הוא גבוה מאוד ביחס לעלותה של קרקע חקלאית. עם זאת, כאשר מתממש תהליך הפשרת קרקעות חקלאיות, מזנק ערכן הכלכלי והן הופכות להשקעה כדאית ביותר. מסיבות אלה, אם אתם סבלניים מספיק והחלטתם להשקיע בקרקע חקלאית, טוב תעשו אם תפנו לחברה העוסקת בתחום, חברת "Eisenberg group" ויחד איתה "תקצרו את פירות עמלכם" לאחר כמה שנים.